2012. február 2., csütörtök

Növények telepítése az akváriumba

Két nap után kitisztult az akvárium, egy lépéssel közelebb a célhoz! Bár előnyben szeretném részesíteni a plázán kívüli kis boltokat, mivel a XI. kerületben egy kis akvarisztikai boltot sem ismerek úgy döntöttünk a Camponában levő áruházba megyünk, mert ott tűnt a legnagyobbnak a választék édesvízi halakból. (A növényeket természetesen nem néztük amikor ott jártunk). Anyu is csatlakozott hozzánk, titkon remélte, hogy halakat is veszünk.

Ez is egy akvárium a Camponában

Meglepetésemre az eladó segítőkész volt, és úgy tűnt értett is az akvarisztikához. Ez tapasztalatom szerint (mármint, hogy a bolti eladó a plázában ilyen szinten ért ahhoz amit árul) igen ritka. Első erőtlen próbálkozásunkat, hogy pár halat is hazaviszünk azonnal lesöpörte. Az akvárium növényekkel üzemeljen legalább 5-7 napot, és csak utána jöhetnek a halak. Szóval el kezdtük nézegetni a növényeket, a lehető legamatőrebb módon ki is néztünk pár szépet azok közül, amikhez elengedhetetlen a CO2 rendszer. Az eladó szívesen odaadta volna, ha ragaszkodunk hozzá, de nem jósolt nekik nagy jövőt. Inkább ajánlott pár akvaturistának való szívósabb fajtát.

Így esett a választásunk négy növényre, latin nevükön: kicsi előre, közepes, nagy hosszúkás, és nagylevelű. Gyorsan előkaptam a könyvet, hogy lecsekkoljam az eladót, az egyiket sikerült beazonosítani, valóban szívósnak írta. A 140 literes akváriumba összesen 9 tövet vettünk plusz két jávai mohát, amihez ugyan szintén kell a CO2, de nem bírtam ki. Vettünk még egy jó nagy gyökeret is dekorációnak.

Az eladó persze folyamatosan kérdezősködött, milyen akvárium, milyen szűrő, és van-e klórmentesítő meg baktérium? Na ezzel nem fogsz meg öregem, gondoltam. Miután elmeséltem a termék nevét, márkáját, előjött az előzőekben már emlegetett vallásos fanatizmus, jól ki lettem osztva, hogy a Sera termék az ugye az, amit ember akváriumba nemigen tesz, cserébe a polcon megtalálom a Tetra cuccokat. Szépen amint hazaérek engedjem le az akváriumot, mert a növényeket úgysem tudom beültetni ha van benne víz, és a feltöltésnél a Tetra csodáit adagoljam. Na ez picit már sok volt, indulás fizetni.

A pénztárnál szíven ütött a számla. A növényeknek darabja 1000-2000 Ft között volt, ami az általam valamilyen okból előre elképzelt 500Ft-os átlagtól igen messze járt. Nem baj, megtanultuk a leckét, a halakat máshonnan vesszük.

Hazaérve természetesen nem engedtük le a vizet, így is kb. 15 perc alatt minden a helyén volt, a gyökeret leszámítva. Tele töltöttük, Veró szorgalmasan hordta a vizet.




Szerencsére a felkavarodás után hamar kitisztult. Elkezdtük számolni a napokat a halak érkezéséig.




2 megjegyzés:

  1. furdunacis kep nem lesz? ha megjottek a halak mar nem lehet ...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. már hogyne lehetne! Rendezünk egy közös pancsolást a halakkal.

      Törlés