2012. április 3., kedd

Mi kell a növényeknek?

Alapvetően rá vagyok kattanva a növényekre valamiért. Nem véletlenül van tele a lakás fikusszal és egyéb érdekességekkel. Bírom őket, a túlélés királyai. Még engem is kibírnak, pedig azért van egy-két hét, hogy kimarad a locsolás. Akvarisztika témakörben idő közben sikerült megtalálnom a növényes akvarisztika számomra követendő példáját, Takashi Amano-t aki lélegzet elállító növényes akváriumairól híres. Sajnos előbb kellett volna megtalálnom, teljesen másképp kezdenék hozzá.

De térjünk vissza saját kis világunkhoz, ahol akváriumunk már-már kezdett egész szépen kinézni, na nem mint egy Amano, de van benne sok növény, tiszta a vize és... Ekkor bekövetkezett, amit eddig minden boltos elmondott, úgy tűnik nem véletlenül. A növények elkezdtek sárgulni és barnulni, leveleket hullatni, így aztán az összkép folyamatosan romlott. Napról napra lehetett látni a változást. A bűvös szó: CO2 Megmondták...Kerestem is gyorsan egy használt felszerelést az Akvarista.hu piacán, és meglepő módon sikerült olcsón találnom egy fél kilós palackot, diffúzorral és reduktorral együtt. A palack nem volt feltöltve, de a Vaspálya utcában a hegesztő boltban 2000 Ft-ért töltik. Másnap előtte futottam egy kört a Messer-nél is, de alapvetően elutasítóak voltak. Nem szabványos a palack, meg gyanús a szelep és vegyek újat 35 ezerért. Köszi!

A rendszerhez beszereztem még egy buborék számlálót és egy visszafolyás gátlót is a biztonság kedvéért, és már nyomtam is a bubikat az akváriumban, ahogy belefér. Első este meg is lett a baj, szerencsétlen növények ugyanis sötétben nem dolgozzák fel a CO-t, így reggelre a halak mind a vízfelszínen próbáltak levegőhöz jutni.


Elkezdtem utánanézni, hogyan kell CO-t üzemeltetni pontosan, és szerencsére megtaláltam Nigro blogját, ahol elég részletesen ki van vesézve a téma. A lényeg, hogy figyelni kell a CO2 tartós tesztet, és számolgatni kell a bubikat is. Pár nap alatt rájöttem, menyi bubi kell másodpercenként, hogy egész nap szép lime zöld legyen a teszt. Nálam ez az érték 3-4 buborék / másodperc, de szerintem ez függ egyrészt az akvárium méretétől és természetesen a számlálótól is.

Egy hét leforgása alatt a helyzet drasztikusan megváltozott. A növények mind sötétzöldek, és gyakorlatilag naponta új hajtások jelennek meg rajtuk. Nem gondoltam volna, hogy szóda vizet csinálok az akvárium vizéből, is ilyen drasztikus változást fogok látni. Mindenkinek ajánlom, hogy ha növényeket akar, szerezzen be CO2-t, csodákra képes!

1 megjegyzés:

  1. Érdemes lenne folytatni a blogot... Így 2 év kihagyással is :)

    VálaszTörlés